O NAMA
  među najstarijim kolonijama u Srbiji ››
  KOLEKCIJA
  više od
30 godina
››
  IZLOŽBE
  u više od 10
gradova ››
  LJUDI
  osnivači, selektori, učesnici ››
  ATMOSFERA
  rad, portreti,
selo
››
  ARHIVA
  više od 30 godina,
07, 06, 05, više ››
O SELU
  Jalovik se nalazi u zapadnoj Srbiji ››
isabel2007_001 deca2007_010
zolt2007_001
talent2007_002 predavanja2007_001
     
UČESNICI

Aquil Copier
Isabel Cordeiro
Aleksandar Dimitrijević

Žolt Kovač
Goran Kovačević
Maja Radanović
Vladimir Perić
Karine Serror
Sonja Ulić

GOST UMETNIK
Street Artists
 
IZLOŽBE
Dečja radionica
KATALOG
PRESS
SELEKTOR
Branislav Nikolić
PODRŠKA
Ministarstvo kulture
Republike Srbije

Opština Vladimirci
GOST UMETNIK
 • PREDAVANJE
  Centar za nove medije_kuda.org
 • PREDAVANJE
  Omladinski centar CK13
 • KONCERT
  Jarboli, www.jarboli.org
 • PREDSTAVA ZA DECU
  Ars Longa iz Beograda, predstava Aska i vuk

Jubilarna 30. jalovička likovna kolonija bila je uzbudljiva za sve prisutne. Za meštane koji su tokom cele godine pritisnuti zemljoradničkim i drugim teškim poslovima bilo je to deset dana prepunih novih ljudi i događaja, a za umetnike koji su došli iz urbanih sredina to vreme je značilo smirenje i neuobičajenu opuštenost. Svima nam je trebalo nekoliko dana da se priviknemo – jedni na mir i tišinu, a drugi na neuobičajenu živost, da bismo počeli ozbiljno da radimo. Deset dana ne izgleda kao dovoljno dug period
da bi se napravio dobar rad, ali savremenim umetnicima, naoružanim instant tehnikama koje su osvojile još prošli vek, to ne predstavlja problem. Više se o tome ne brinemo. Još pre mnogo godina u Jaloviku
smo ustanovili da kreativne ljude samo treba staviti u „kreativnu situaciju”, pružiti im dobre uslove, i radovi će „sami doći”. Jalovik je uvek bilo mesto neobične, pozitivne, kreativne atmosfere. Ne bih tačno znao da objasnim zašto je to tako. Da li je to zbog ljudi, koji su neizveštačeni, iskreni, inteligentni, duhoviti, kojima umetnost nije strana i koju ležerno primaju, koji se često šale na račun umetnika i tako ih izazivaju da im odgovore šalom, ili je to zbog zdrave prirodne sredine koja pročišćava misli i duh, predivnog zatalasanog pejzaža, dugih zalazaka sunca iza brda, ili možda zbog svega toga zajedno? Tek, ovde se, u Jaloviku, već trideset godina ozbiljno radi i stvara. I ove jubilarne godine bilo je puno dobrih radova, dobrog druženja i raznovrsnog programa. Pored redovnog saziva kolonije koji je brojao devet umetnika iz četiri različite zemlje (Holandija, Portugalija, Francuska, Srbija) i tradicionalne Dečje radionice, organizovana su i dva predavanja – Centra za nove medije Kuda.org i Omladinskog centra CK13 iz Novog Sada, zatim gostovanje mladih „uličnih umetnika” koji
su napravili mural na zidu lokalnog mlina, zatim nezaboravni koncert beogradskog benda Jarboli i gostovanje pozorišne trupe za decu Ars Longa iz Beograda.
Većina umetnika je došla sa već pripremljenim konceptima ili idejama šta će raditi u koloniji, od kojih su mnoge bile „u hodu” modifikovane i prilagođene stvarnim uslovima. Aquile Copier trenutno je jedan od najperspektivnijih mladih holandskih slikara koji se inače bavi pejzažom. Bujno zelenilo Jalovika doprinelo je tome da on obogati svoju paletu i da se u Jaloviku oseća „kao kod kuće”.

Težak fizički rad na terenu (na otpadu metala u Skupljenu), pod suncem, bez hlada (na oko 40°C), doveo je do pronalaženja beskrajno zanimljivih i, u Perićevom stilu, duhovito iskombinovanih metalnih delova čiju je rđu, pomoću obične jalovičke vode, otisnuo na ranije pripremljene tkanine.
Jedan od tehnički najzahtevnijih radova ove godine je napravio beogradski umetnik Žolt Kovač. On je slikao vrlo precizne slike na metalnim tablama dimenzija 90 × 90 cm koristeći šablone i kompresor obližnje automehaničarske radionice. Naslonjene uza zid galerije, ove slike su se pretvorile u minimalističke trodimenzionalne objekte, u maniru Donalda Džada. Kao kontrapunkt tim slikama, Kovač je na istom materijalu
uradio i dve vrlo slobodne slike sa amorfnim oblicima živih boja. One predstavljaju njegov pokušaj bega od bilo kakve forme ili smisla što je nagovešteno i njihovim naslovima (Glupa slika 1 i Glupa slika 2).
U Jaloviku se Sonja Ulić, slikarka iz Beograda koja se uglavnom bavi portretom, oslobodila svog uobičajenog načina rada. Vrlo slobodno i nadhnuto je slikala gomile košnica postavljenih jedne iznad drugih.
Jedan veliki diptih i jedna mini serija od dve slike deluju vrlo sveže, sigurno i neusiljeno. Svi smo poželeli da vidimo njene nove radove posle ove kolonije.

Branislav Nikolić, selektor