Zdravo Branislave,
što se tiče mog rada za Jalovičku likovnu koloniju imam ideju da napravim intervenciju u prostoru one pozorišno--bioskopske sale koja je u propadanju. Želeo bih da napravim rad koji bi korespondirao sa ovim prostorom, njegovim dimenzijama i, uopšte, zaboravljenom funkcijom koju ima potisnutu u svojoj memoriji. Pokušao bih da iskoristim iskustvo koje sam stekao u radu u pozorištu kao scenarista i tehničar za svetlo i zvuk. Akciju bih dokumentovao videom.
Plan je da za tavanicu pričvrstim pet klatana koja bih zaljuljao u ritmu tako da 'mapiraju' ceo prostor. U jednom trenutku bih pustio vodu koju bi sa krova raspršivale tri-četiri prskalice. U trenutku kada bi sala bila ispunjena sitnim kapljicama vode upalio bih spot svetlo i dobio dûgu duž cele dvorane.
Od materijala će mi trebati: 30 50 metara creva, 4 prskalice za vodu, 30-ak metara kanapa ili lanca, 5 okruglih balona za vodu, jako spot svetlo (pozorišni reflektor profil), kamera i mikrofon.
Scenario bi tekao ovako: prvo ja ulazim u prostor i pokrećem klatna, formiram ritam koji mapira ceo prostor i provlačim se izmađu klatana izbegavajući njihove udarce. U trenutku kada ritam dosegne vrhunac, voda bi krenula da prska i curi po prostoru, ja bih se u nekom trenutku zaustavio, svetlo u dvorani bi se isključilo i upalio bi se spot reflektor koji bi proizveo svetlost u obliku luka. Tada bi se pojavila dûga koja bi ispunila ceo prostor, jer bi zbog prisustva vlage došlo do refrakcije i prelamanja svetla u dugine boje. Onda bih pustio da snimak teče još malo dok klatna ne bi počela da se zaustavljaju, ulaze u disbalans i sudaraju. Ovu akciju bih ponovio nekoliko puta i snimio iz više različitih pozicija kamere.
Pozdrav, Veljko

RAD

„Ponovo radi bioskop”, performans, video


Rođen 1980. godine u Postojni, SFRJ (Slovenija). Živi i radi u Ljubljani i Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Nikole Vukosavljevića 2005. godine. Završio je specijalističke studije na FLU u Beogradu, odsek vajarstvo, u klasi profesora Mrđana Bajića 2008. godine. Kao gostujući student boravio je na Ecole de Beaux Arts, Paris, u ataljeu prof. Richarda Deacona 2008/2009. godine. Učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

SAMOSTALNE IZLOŽBE

2011 Hod po vodi, galerija Doma omladine, Beograd

Peace please, Gallery EXPOSITION, Jennersdorf, Austrija

2009 Bienale Lille 3000, Mediatheque de L'omme, Lille, Francuska

Galerie CROUS, Paris, Francuska

Krajnji otisak, galerija Zadužbine Ilije M. Kolarca, Beograd

2008 Bathroom web, Dusseldorf, Nemačka

Hraum, galerija Remont, Beograd

2007 Sex machine, galerija Remont, Beograd

Nucleus, galerija O3one, Beograd

2006 Reljefi i grafika u glini, galerija Doma omladine, Beograd

 

REZIDENCIJALNI BORAVCI

2010 Rezidencijalni boravak u Cite Internationale des Arts, Paris, Francuska

2008 Rezidencijalni boravak u Dizeldorfu

 

KONTAKT

velja_klik@yahoo.com

www.saatchionline.com/profile/89585