Singular

Rad Singular čine dve odvojene vertikalne ploče postavljene u prostoru. Ploče su prekrivene crnom voštanom pastom, a u gornjem delu obe ploče nalazi se po jedna rupa. Prostor, crna površina i rupa na njoj imaju tendenciju kako sužavanja tako i raspršivanja prostornog vidokruga. Statičnost u formi rada u kontrastu je sa interakcijom i dinamikom mogućeg sagledavanja u traženju i fokusu prostorne praznine. Ovaj odnos u objektu nudi mogućnost sagledavanja rada iz više pozicija. U ovom slučaju dva predstavlja jedninu ili jednakost koja dovodi do mogućeg prelamanja odnosno razdvojenog i rasčlanjenog posmatranja prostora unutar i izvan rada. Rupe, odnosno kružni otvori, kao i prostor u kome se rad nalazi, omogućavaju da se pozicija otvorenog, prostornog ponudi kao fokus između traženog ili doživljenog.

„... kada bih imao veoma složene uređaje koji bi mi omogućili da izvršim elektronski pucanj i kada bih pucao u pravcu one hartije, elektron bi prošao kroz obe rupe samo što bi prošao kroz obe rupe ne podelivši se.“ - Paulo Koeljo, Brida

RAD

„Singular“, objekat, drvo, beton i voštana pasta, dva segmenta, 210 × 25 cm svaki


Rođen je 1972. godine. Diplomirao je i magistrirao slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Izlagao je na četrdeset pet samostalnih i na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Više puta je nagrađivan. Autor je projekata Akademije umetnosti u Novom Sadu: Razlike, Slika i Knjiga. Profesor je na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu na katedri za slikarstvo.


KONTAKT
+381 (0)64 8133824
www.gorandespotovski.com
art@gorandespotovski.com