Primarni fokus mog rada zasnovan je na istraživanju arhitekture i arhitekturalnog prostora. Ne samo enterijera i eksterijera, već i apstraktnih, metafizičkih aspekata usamljenosti i otuđenosti unutar grada i moje percepcije istih u svetu koji me okružuje. Interesuje me tenzija koju stvaraju konstrukcije određenih geometrijskih objekata, naročito kada je iluzija mira direktno suprotstavljena nerazdvojnom, uz­nemirujućem, ali ipak posrednom prisustvu/postojanju ljudskih bića. Moj rad teži apstraktnom, baziran je na postojećim prostorima i objektima koje nalazim u arhitekturi i koje zatim uvećavam, menjajući odabrane segmente strukture, razbijajući njihovu formu, redefinišući ih debelim nanosima boje, bilo da se izražavam kroz ulje na platnima velikog formata ili male radove na papiru u kombinovanoj tehnici. Svoj izraz i polje delovanja proširujem i na digitalne radove i ambijentalne instalacije, baveći se istim temama i problemima u novim medijima. Moji najnoviji radovi uključuju map­iranje gradova, mentalne mape, psihogeografiju i glitch art.

RADOVI

„Aluminijumski pejzaži I–VII“, kolaž, digitalna fotografija, aluminijumska folija, 50 × 70 cm svaki


Rođena u Beogradu, 1973. godine. Diplomirala je 1999. godine na FLU, na odseku slikarstva, u klasi profesora Čedomira Vasića. Magistrirala u klasi istog profesora 2002. godine. Doktorirala na FLU, Beograd (mentor redovni profesor dr Mileta Prodanović) 2014. godine.
Od 1995. godine aktivno izlaže, a do sada je imala četrdeset dve samostalne izložbe i učestvovala je na preko dve stotine grupnih izložbi, kao i na brojnim likovnim kolonijama, radionicama i web projektima, u zemlji i inostranstvu.
Od 2000. godine je član ULUS-a, sa statusom samostalnog umetnika.
Dobitnik je više domaćih i međunarodnih nagrada.
Njeni radovi se nalaze u stranim i domaćim muzejima i kolekcijama.


KONTAKT
ninatodorovic@gmail.com
www.ninatodorovic.com
www.architectureofmemory.com
www.ninatodorovic.blogspot.com